مدل ارتباطی چیست؟ (با نحوه عملکرد آن)

مدل ارتباطی چیست؟ (با نحوه عملکرد آن)

مدل‌های ارتباطی چارچوبی را برای دست اندرکاران توسعه-ارتباط ایجاد می‌کنند تا ایده‌هایی برای ارسال پیام مؤثر به یک مخاطب خاص بسازند. این متخصصان دائماً در حال توسعه راه‌هایی برای برقراری ارتباط از طرف سازمان‌های غیردولتی و خصوصی هستند به گونه‌ای که جوامع را برای تغییر اجتماعی توانمند و بسیج می‌کند. درک مفهوم هر مدل، شاغلین در این زمینه را قادر می‌سازد تا ارتباطات بهتری داشته باشند. در این مقاله، مدل ارتباطی چیست، عناصر فرآیند ارتباط، از جمله نحوه عملکرد آن و انواع مختلف مدل‌های ارتباطی را مورد بحث قرار می‌دهیم.

مدل ارتباطی

مدل ارتباطی چیست؟

مدل ارتباطی یک نمایش سیستماتیک از رویه است که به درک فرآیند ارتباط انسانی کمک می کند. مدل ها فرآیند را به صورت نمادین و مفهومی به تصویر می کشند. آنها همچنین به ساده‌سازی فرآیند پیچیده مکالمه و تعیین مکان و مکان ارتباط با چه کسی کمک می‌کنند. سه دسته کلی وجود دارد که شامل مدل های خطی، تعاملی و تراکنشی ارتباطات می شود. هر مدل دیدگاه منحصر به فردی را در مورد فرآیند برقراری ارتباط ارائه می دهد

عناصر فرآیند ارتباط

اصطلاحات زیر در مدل های ارتباطی رایج است:

ü    پیام: پیام نشان دهنده اطلاعاتی است که فرد از یک منبع دریافت می کند. به عنوان مثال، هنگام ارسال ایمیل یا سخنرانی در حال ارسال پیام هستید.

ü    منبع یا فرستنده: این نشان دهنده فردی است که پیامی را به گیرنده ارسال می کند. این اطلاعات از کجا یا از چه کسی سرچشمه می گیرد.

ü    گیرنده: گیرنده نشان دهنده فردی است که پیام را دریافت می کند. به عنوان مثال، هنگامی که به یک سخنرانی گوش می دهید، یک برنامه را تماشا می کنید یا محتوای نوشته شده را می خوانید، شما گیرنده فرآیند ارتباط هستید.

ü    نویز: نویز شامل هر عاملی است که بر جریان ارتباط تأثیر می گذارد و می تواند از دریافت پیام مناسب توسط گیرنده جلوگیری کند. این شامل نویز فیزیکی، مانند صداهای بوق یا موسیقی بلند و سیگنال های رمزگذاری شده است که باعث حواس پرتی در کانال می شود.

ü    کانال: کانال ها رسانه هایی برای انتقال پیام به مخاطبان هدف هستند. این ممکن است شامل مکالمات تلفنی، پیام های متنی، ایمیل، ویدئو، رادیو و رسانه های اجتماعی باشد.

ü    رمزگذاری : این شامل انتخاب کلمات و ترتیب مناسب برای ارائه اطلاعات مورد نظر به مخاطب یا گیرنده است. یک تکنیک مفید برای فرستنده برای بهبود رمزگذاری پیام خود، تصور ذهنی ارتباط از دیدگاه گیرنده است.

فرآیند ارتباط چگونه کار می کند

مراحل زیر در فرآیند ارتباط وجود دارد:

۱٫ تولید ایده

فرستنده فرآیند ارتباط را با ایجاد ایده ای که قصد دارد به فرد یا گروهی از افراد دیگر منتقل کند، آغاز می کند. برای فرستنده مفید است که مفهوم و هدف یک پیام را روشن کند. اگر قبل از توسعه ایده خود، هدف خود را در نظر بگیرید و دریافت کننده پیام را چگونه درک کند، امکان ارتباط موثر بیشتری وجود دارد.

۲٫ رمزگذاری پیام

پس از تدوین یک ایده، فرستنده یک پیام را با استفاده از کلمات، نمادها و اعمالی که معنا را منتقل می کند، رمزگذاری می کند. از آنجایی که افراد اطلاعات را متفاوت تفسیر می کنند، انتخاب یک روش ارتباطی شناخته شده برای جلوگیری از تفسیر نادرست مفید است. برای دستیابی به ارتباط موثر باید به توانایی ها، تجربیات و فرهنگ ارتباطی گیرنده توجه داشت.

۳٫ انتخاب کانال های مناسب

مرحله بعدی در فرآیند ارتباط، انتخاب مناسب ترین رسانه برای انتقال پیام است. این می تواند ابزار مجازی، کلامی یا غیر کلامی باشد. به عنوان مثال، در حالی که ارائه بازخورد مشتری از طریق ایمیل ممکن است مرتبط باشد، ابزارهای بصری مانند جداول و نمودارها ممکن است برای ارائه گزارش های مالی مناسب تر باشند.

 ۴٫ رمزگشایی پیام

رمزگشایی شامل تفسیر یک پیام یا تبدیل کلمات به افکار است. بعد از اینکه گیرنده پیام را دریافت کرد، آن را ارزیابی کرده و به دنبال درک آن هستند. اگر فرستنده و گیرنده درک مشابهی داشته باشند، ارتباط بین آنها ممکن است مؤثرتر شود.

۵٫ ارائه بازخورد

بازخورد در ارتباطات ضروری است زیرا به فرستنده اجازه می دهد تا تشخیص دهد گیرنده پیام را درک می کند یا خیر. گیرنده بازخوردی را به عنوان پاسخ به فرستنده می دهد، مگر اینکه ارتباط خطی باشد. فرستنده می تواند کیفیت بازخوردی را که دریافت می کند با ارائه آنچه که گیرنده می تواند در مرحله اولیه درک کند، بهبود بخشد.

۳ نوع مدل ارتباطی

در اینجا انواع مدل های ارتباطی وجود دارد که می توانید در نظر بگیرید:

۱٫ مدل خطی ارتباط

ارتباط خطی شامل انتقال پیام بدون دریافت هیچ پاسخی از طرف گیرنده است. این یک روش ارتباطی یک طرفه است که می تواند برای رساندن یک پیام به گروه بزرگی از افراد به طور همزمان مفید باشد. این مدل ارتباطی بیشتر بر گوینده تمرکز دارد تا گیرنده اطلاعات. نمونه هایی از ارتباطات خطی شامل محتوای نوشتاری، رادیو و تلویزیون است. موارد زیر شامل انواع مدل خطی است:

الگوی ارسطو

مدل ارسطو یکی از قدیمی ترین مدل های ارتباط خطی است. این شامل گوینده، سخنرانی، شنونده، مناسبت و اثر است. مدل ارسطو بر اعتبار پیام گوینده و چگونگی ارتباط آنها با شنوندگان بدون انتظار هیچ بازخوردی متمرکز است.

مدل لاسول

هدف مدل لاسول توضیح ارتباط خطی با پرداختن به پنج سوال مرتبط با پیام است. این سؤالات به دنبال درک ارتباط دهنده پیام، اطلاعات آنها، کانال تحویل اطلاعات، مخاطب و تأثیر آن بر گیرنده است. این مدل برای اقناع رسانه ای و ارتباطات بین فردی یا گروهی مفید است، جایی که هدف ارتباط دهنده انتشار پیام به چندین گروه در موقعیت های مختلف است.

مدل شانون و ویور

پنج عنصر ارتباطی موجود در این مدل عبارتند از منبع، فرستنده، کانال، رمزگشا، نویز و گیرنده. این مدل بر کابل‌های تلفن و رادیو تمرکز می‌کند و پیشنهاد می‌کند که صداهای ثابت یا پس‌زمینه وجود داشته باشد که ممکن است روند ارتباط را مختل کند. این اختلالات یا نویزها به هر عاملی اشاره دارد که می تواند مانع ارتباط مؤثر بین فرستنده و گیرنده پیام شود.

مدل برلو

مدل برلو امتداد مدل شانون و ویور است. فرآیند ارتباط را در چهار مرحله شامل منبع، پیام، کانال و گیرنده توضیح می دهد. این مدل نشان می دهد که عوامل کلیدی وجود دارد که ممکن است بر ارتباطات بین دو فرد تأثیر بگذارد، از جمله سیستم اجتماعی و پس زمینه فرهنگی. در نتیجه، عناصر تنظیم کننده پیامی که منبع ارسال می کند نیز بر نحوه رمزگشایی اطلاعات توسط گیرنده تأثیر می گذارد.

۲٫ مدل تعاملی ارتباط

ارتباط تعاملی زمانی اتفاق می‌افتد که همه افراد در مکالمه فقط شامل فرستنده و گیرنده پیام باشند. برخلاف مدل خطی، مدل تعاملی ارتباط امکان بازخورد را فراهم می کند. به این معنی که وقتی فرستنده اطلاعات را منتقل می کند، گیرنده نیز می تواند پاسخ دهد و نظرات خود را به اشتراک بگذارد. به عنوان مثال، مکالمه تلفنی بین دو همکار یا تبادل ایمیل در محیط کار است. نمونه هایی از مدل های تعاملی ارتباط عبارتند از:

مدل ازگود-شرام

مدل Osgood-Schramm یک مدل دایره‌ای است که بیانگر شیوه‌ای از ارتباط متقابل بین فرستنده و گیرنده پیام است. در این رویکرد، دایره ارتباطی سه وظیفه مانند رمزگذاری، رمزگشایی و تفسیر را انجام می دهد. هم فرستنده و هم گیرنده اطلاعات را همزمان رمزگذاری و رمزگشایی می کنند. این مدل بازخورد مخاطب را تشویق می‌کند و با حسابداری برای تفسیر، ارتباط خوبی را نشان می‌دهد.

مدل وستلی و مکلین

وستلی و مک لین بر رابطه معناداری بین پاسخ های محیطی و ارتباطات تاکید می کنند. بر اساس این مدل، ارتباط زمانی شروع می شود که یک فرد پیامی را دریافت می کند و بر اساس موضوع جهت گیری یا محیط فیزیکی خود پاسخ می دهد. این بدان معناست که عوامل متعددی، مانند تجربیات یا تنوع فرهنگی، می توانند بر نحوه برقراری ارتباط و واکنش یک فرد به پیامی که دریافت می کنند، تأثیر بگذارند.

 ۳٫ مدل تعاملی ارتباطات

مدل ارتباط تراکنشی به تبادل مداوم اطلاعاتی اشاره دارد که همزمان بین فرستنده و گیرنده اتفاق می افتد. ارتباطات را به عنوان یک فرآیند دو طرفه و پویا در چارچوب اجتماعی، رابطه ای و فرهنگی ارائه می کند. محیط رابطه ای تاریخچه بین فردی یک فرد و نوع رابطه او با شخص دیگر را توصیف می کند. در بافت فرهنگی، بسیاری از مؤلفه‌های هویتی، مانند قومیت و ارزش‌ها، جریان ارتباطات را تعریف می‌کنند. در عین حال، زمینه اجتماعی شامل استانداردهایی است که فرآیند ارتباط را تنظیم می کند. نمونه هایی از این مدل عبارتند از:

مدل معاملاتی بارنلوند

بر اساس مدل تراکنشی بارنلوند از ارتباطات، ارسال و دریافت پیام متقابل هستند. این مدل نشان می دهد که اثربخشی ارتباط بر عهده فرستنده و گیرنده است. این مدل همچنین نشان می دهد که افراد برای ایجاد روابط بین فرهنگی و ایجاد جوامع ارتباط برقرار می کنند.

مدل حلزونی رقص

مدل رقص ارتباطات را به عنوان یک فرآیند پویا، غیرخطی، پیوسته و تکاملی به تصویر می‌کشد. این مدل نشان می‌دهد که چگونه فرآیند ارتباط با ارسال پیام و دریافت بازخورد از یکدیگر به گسترش و تکامل ادامه می‌دهد. به عنوان مثال، ارتباط بین دو غریبه با تعامل مداوم به یک گفتگوی رسمی کمتر تبدیل می شود. این اندازه گیری نشان می دهد که تجربیات و رفتار قبلی می تواند بر جریان ارتباط تأثیر بگذارد.

https://uk.indeed.com/career-advice/career-development/the-communication-model

مدل ارتباطی چیست؟ (با نحوه عملکرد آن)

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *