مزایا و معایب برون سپاری فرایند جذب منابع انسانی
برون سپاری برجذب در منابع انسانی
عنوان مقاله : مزایا و معایب برون سپاری فرایند جذب منابع انسانی
اگر برای حوزه منابع انسانی چند خرده سیستم اصلی تعریف شود ، یکی از اصلی ترین آنها ، حوزه جذب و تامین نیرو است که مباحث برنامه ریزی ، کارمندیابی و انتخاب را در بر می گیرد .
فرایند جذب را می توان از پیش از ورود فرد به سازمان تا به بازده آن ، یعنی استخدام و ورود نیروی مورد نیاز و مناسب با شغل و شرایط مورد نظر به سازمان ، در نظر گرفت .
سیستم جذب و استخدام به عنوان یکی از سیستمهای اصلی در رشته مدیریت منابع انسانی است .
در واقع جذب و استخدام اثربخش برای سازمانها یک موضوع اساسی و راهبردی است و ممکن است گزینش و استخدام نادرست ، هزینه های فراوانی را به سازمان تحمیل کند ؛ در حالی که گزینش صحیح موجب کاهش هزینه ها و افزایش بهره وری می شود . همچنین اهمیت و جایگاه این فرایند که از آن به عنوان زیربنای مدیریت منابع انسانی یاد می شود ، به دلیل تاثیرگذاری بسیار زیاد آن بر سایر فرایندهای منابع انسانی و نیز تاثیر پذیری بسیار از آن فرایندهاست .
فرایند جذب از یک طرف نقش کششی از ماموریت ها و راهبردهای منابع انسانی و از طرفی دیگر نقشی تاثیرگذار بر دیگر عناصر از جمله توسعه ، عملکرد و نگهداشت نیروی انسانی دارد .
در این امتداد رویکرد جذب بهترین نیروی انسانی ، به عنوان اصلی ترین و مهم ترین سرمایه در یک نهاد ، اهمیتی فراوان دارد . به این منظور فرایند تامین و جذب نیروی انسانی باید با ویژگیهای خاص نهادها و شرایط بازار رقابتی امروز سازگار شود.
برون سپاری جذب منابع انسانی
از جمله تحولاتی که در دهه های اخیر، در دنیا و در ارتباط با جذب نیروی انسانی با هدف افزایش کارایی و موثرتر شدن فرایند جذب پیش آمده است، استفاده از رویکرد برون سپاری فرایند جذب نیروی انسانی است.
برون سپاری فرایند جذب، یک شکل برون سپاری فرایند کسب و کار تلقی میشود و حتی ممکن است همه فرآیندهای استخدامی، توسط یک ارائه دهنده خدمات بیرونی، انجام شود.

مزایای برون سپاری جذب
مزایای برون سپاری فرایند جذب منابع انسانی، شامل “ایجاد فرصتهای استخدامی برابر “، “توسعه قابلیت های راهبردی”، “بهبود فرایند تجزیه و تحلیل شغل” و “مدیریت هزینه های جذب و توسعه” هستند.
کاهش انتظارات از سازمان
برون سپاری فرایند جذب منابع انسانی، از طریق پنهان نگه داشتن نام سازمان و کاهش انتظارات و سفارش های استخدامی و همچنین کاهش پاسخگویی سازمان و یاری رساندن در جهت یافتن نیروهای متخصص و شایسته از طریق آزمون های عملی و علمی، باعث ایجاد فرصت های استخدامی برابر شده است.
صرفه جویی در زمان
همچنین از طریق صرفه جویی در زمان ، توجه مدیر منابع انسانی به مسائل راهبردی و شناسایی و جذب افراد متخصص در مقابل رقبا ، باعث توسعه قابلیت های راهبردی شده ، موجب افزایش توان و ظرفیت سازمان جهت هماهنگی منابع و اجرای طرح های راهبردی ، می شود . ممکن است برون سپاری فرایند جذب پر هزینه به نظر می آید ، ولی هزینه به دست آمده از زمان آزاد شده مدیران منابع انسانی ، این فرایند را کارا می سازد .
بهبود فرایند تجزیه و تحلیل شغل
بهبود فرایند تجزیه و تحلیل شغل یکی دیگر از مزایای برون سپاری فرایند جذب منابع انسانی است . مشاورین شرکت ارائه دهنده خدمات جذب ، به دلیل تجربه و تخصص بالا در زمینه جذب ، از طریق اصلاح و تکمیل شرح شغل ، شرایط احراز شغل و ایجاد تناسب شاغل با شغل ، به مدیر منابع انسانی یاری می رسانند .
در این زمینه پیشنهاد می شود که جلسات تخصصی وظایف استخدامی باید بیشتر بر وظایف ارزش افزوده ، انتخاب بین واحد منابع انسانی و شرکت های ارائه دهنده خدمات جهت تجزیه و تحلیل شغل برگزار شود و همچنین شرکت ارائه دهنده خدمات ، با استفاده از تست های شخصیتی پیشرفته ، صلاحیت های مورد نیاز متقاضیان را جهت تصدی مشاغل مورد نظر ، مورد بررسی قرار دهد . از طرفی برون سپاری فرایند جذب منابع انسانی از طریق مدیریت هزینه های جذب و توسعه می تواند به سازمان در تحقق اهداف کمک کند .
معایب برون سپاری فرایند جذب منابع انسانی
حفره های اطلاعاتی از طریق ارائه اطلاعات به متقاضیان
در پاسخ به معایب برون سپاری فرایند جذب منابع انسانی ، یافته های حاصل از تجزیه و تحلیل اطلاعات در این پژوهش نشان می دهد که یکی از معایب برون سپاری فرایند جذب ، ایجاد حفره های اطلاعاتی از طریق ارائه اطلاعات به متقاضیان ، در خصوص نحوه پوشش و در واقع ظاهرسازی آنها و انتقال و افشای اطلاعات مهم سازمان به رقبای خارجی است . این اطلاعات ، نیازهای نیروی انسانی و برنامه های کسب و کار آینده است که به رقبا در شناسایی نقاط قوت و ضعف سازمان و همچنین تعیین راهبرد برای خود ، کمک می کند . با توجه به اهمیت این موضوع ، پیشنهاد می شود که پیامدهای منفی خروج اطلاعات از این طریق ، توسط پژوهشگران مورد بررسی قرار گیرد .
آشفتگی در ساماندهی برنامه ریزی راهبردی از طریق جذب افراد نا متناسب
یکی دیگر از معایب برون سپاری فرایند جذب منابع انسانی ، آشفتگی در ساماندهی برنامه ریزی راهبردی از طریق جذب افراد نامتناسب با اهداف و اولویت های سازمان و درک نادرست راهبردهای سازمان است . در صورتی که شرکت ارائه دهنده خدمات درک کامل و صحیحی از استراتژی های سازمان نداشته باشد ، با شناسایی و معرفی افراد نا متناسب به سازمان باعث عدم موفقیت در برنامه ریزی راهبردی می شود .
حتی الامکان ، فرایند جذب برای پست های راهبردی و مهم ، در داخل سازمان صورت گیرد و بخشی از فرایند جذب ، مانند شناسایی و غربال گری اولیه واجدین شرایط ، توسط شرکت ارائه دهنده خدمات صورت گیرد .
انتخاب و گزینش افراد بی اعتنا به ارزش های سازمان
از طرفی دیگر ممکن است شرکت ارائه دهنده خدمات شناخت و درک کاملی از فرهنگ و ارزش های سازمان نداشته باشند و با انتخاب و گزینش افراد بی اعتنا به ارزش های سازمان ، باعث اخلال در پیاده سازی فرایند جامعه پذیری کارکنان و همچنین حفظ فرهنگ سازمانی شود . با توجه به اهمیت موضوع فرهنگ در سازمان های امروزی ، پیشنهاد می شود تا نقش برون سپاری فرایند جذب منابع انسانی در ایجاد ، حفظ و همچنین انتقال فرهنگ سازمانی ، توسط پژوهشگران مورد بررسی قرار گیرد . بنابراین در برون سپاری فرایند جذب منابع انسانی به دلیل کاهش کنترل مدیر منابع انسانی ، ممکن است فرایند جذب ، اثربخشی لازم را به دنبال نداشته باشد .
از طرفی انتخاب نامناسب شرکت ارائه دهنده خدمات نیز می تواند آسیب های جبران ناپذیری به سازمان وارد کند .
کاهش اثربخشی فرایند جذب از طریق کمرنگ شدن نقش مدیران در انتخاب کارکنان
یکی دیگر از معایب استفاده از این رویکرد ، کاهش اثربخشی فرایند جذب از طریق کمرنگ شدن نقش مدیران در انتخاب کارکنان و انتخاب نامناسب شرکت ارائه دهنده خدمات است . هدف فرایند جذب ، شناسایی و انتخاب افراد شایسته و مورد نیاز با توجه به اهداف استراتژی های سازمان است . با توجه به شناختی که مدیر نسبت به نیازها ، ارزشها و فرهنگ سازمان دارد ، نقش او در جذب کارکنان شایسته و مناسب نتایج در مصاحبه بالا نیست و در هنگام نتایج باید بسیار با دقت عمل کرد .
نتیجه
علاوه بر این انجام مصاحبه نیاز به اختصاص هزینه های بالا دارد . از دیدگاه نظری ، کمکی که این پژوهش به پژوهشگران سازمان و مدیریت می کند ، آن است که برون سپاری فرایند جذب منابع انسانی ، علاوه بر قوتها ، محدودیتها و مشکلاتی که به طور نسبتا گسترده ای در ادبیات دانشگاهی مورد بحث قرار گرفته اند ، مزایا و معایب دیگری نیز به دنبال دارد که در این پژوهش ، شناسایی شده و مورد بررسی قرار گرفته اند . در نتیجه ، هنگام استفاده از رویکرد برون سپاری فرایند جذب ، باید مراقب معایب و مخاطره هایی که باعث بی ۔ اعتمادی به این رویکرد می گردند بوده ، با هدایت و نظارت سازمان و انجام برون سپاری بخشی فرایند جذب منابع انسانی این مخاطره ها را به حداقل خود رساند .
منبع: نرگسیان و همکاران ، مزایا و معایب برون سپاری فرایند جذب منابع انسانی